Druivensoort

Barbera

bubbles

Op de nummer 1 staat natuurlijk Sangiovese, maar toch is de Barbera druif een geliefd druivenras en wordt net zo veel verbouwd in Italië als de Sangiovese. Het is een lichtere druif met weinig tannine en een hoge zuurgraad. De fruitsmaken zijn over het algemeen meer uitgesproken dan bij andere soorten, wat dit een uitstekende fruitige zomerdruif maakt.
In Piemonte staat ongeveer voor 50% van alle wijngaarden vol met de Barbera druif. Andere belangrijke druivenrassen in Piemonte zijn de Nebbiolo, Bonarda, Brachetto en de Dolcetto.

barbera-grape

De Barbera is waarschijnlijk een autochtoon druivenras uit de Monferrato heuvels. Enkele documenten die uit 1246 stammen, wijzen uit dat de druif daar aangeplant stond als Bonis Vitibus Barbexinis. Ook is de Barbera druif waarschijnlijk familie van de Mourvèdre.

Qua smaak is de barbera het makkelijkst te vergelijken met de nebbiolo. Barbera heeft altijd een vrij diepe kleur, heel hoge aciditeit en gematigde tannine, terwijl nebbiolo op deze drie vlakken net het tegenovergestelde is. De Barbera, de druif uit Piemonte is niet voor niets geliefd in deze streek.

De druiven van de Barbera plant houden van veel zon en zo ook zie je de mooiste wijnen uit de zonnige oogstjaren. Ook is de Barbera druif goed bestand tegen droogte en wind, maar de druif houdt niet van vorst. De Barbera houdt van vruchtbare bodems met klei.

Er bestaan vele vormen van barbera wijnen. De meest succesvolle rijpingsmethode voor de barbera is een barriquesrijping die de wijn een mals, sappig en uitgebalanceerd karakter geeft. De tannines van de barrique vullen de van nature lage tannine en de hogere aciditeit van de barbera perfect aan.

De typische stijl van barbera is door sommige producenten de laatste jaren echter behoorlijk gewijzigd door bepaalde wijnmaaktechnieken te gebruiken. Tot de jaren tachtig werd barbera immers steevast met (te) hoge rendementen geteeld en nooit op houten vaten gefermenteerd of verouderd. De wijnen waren eerder licht en fruitig. Giacomo Bologna van het wijnhuis Braida was de eerste om een geconcentreerde barbera te maken, met heel rijp fruit, en met rijping op Franse barriques. In navolging van zijn voorbeeld vind je nu talloze producenten die krachtige, diepe barbera’s met internationale allures produceren.

Ook de prijzen variëren enorm, gaande van eenvoudige wijntjes van zo’n vijf euro per fles tot prijzige pareltjes van meer dan vijftig euro per fles. De belangrijkste appellaties voor barbera zijn de in 2008 tot DOCG gepromoveerde appellatie Barbera d’Asti en DOC Barbera d’Alba, ten westen van de eerste.

Kenmerken Barbera:

• Meest voorkomende wijnstreek: Piemonte
• Kleur van de schil: intens blauw
• Karakteristieken: hoge aciditeit, full body karakter, medium tannine
• Wijnstijlen: droge rode wijn
• Bewaarkracht: de krachtigste exemplaren tot maximaal 10 jaar na oogstjaar
• Te drinken bij: antipasti / wit en rood vlees
• Bekendste herkomstbenamingen: DOCG Barbera d’Asti et DOC Barbera d’Alba
Wijn hebben een aantal top Barbera’s waar het fruit het glas uit spat!